Dealkoholizované víno

08/04/2012 20:18

Otázky a odpovědi............

 

Je víno bez alkoholu opravdu novinkou?

Ano, na českém trhu jde o novinku. Ve světě však novinkou není, protože již v roce 1908 obdržel jeho vynálezce Dr. Carl Jung první patent na svou metodu odstraňování alkoholu z vína. V průběhu let se tato metoda zdokonalila a dnes si můžete vychutnat výsledek.

Obsahuje dealkoholizované víno vůbec nějaký alkohol?

Ano, ale méně než malé množství ;-). Zbytkový alkohol v našem víně nepřesahuje 0,3% vol., což je méně než kupříkladu nealkoholické pivo. Pro představu: ovocné šťávy, kefír a dokonce i žitný chléb obsahují často mnohem více alkoholu než naše víno. Každopádně alkohol v takto nepatrném množství nemá na lidský organismus žádné fyziologické účinky.

Víno bez alkoholu nemůže být! Není to pouze mošt z hroznů?

Ne. Naše víno je plnohodnotné víno z tradičního regionu Porýní. Co jej odlišuje od klasického vína, je jeden krok ve výrobě navíc - extrakce alkoholu. Tak v něm zůstává vše (kromě alkoholu), co dělá víno vínem: chuť, vůně, třísloviny i charakter původní odrůdy.

Kolik kalorií obsahuje víno bez alkoholu?

Málo. Odnětím alkoholu se výrazně redukuje i kalorická hodnota vína. Naše víno obsahuje pouhou jednu třetinu kalorií klasického vína. (100 ml obsahuje cca. 26 Kcal. = 110 KJ). Náš výjimečně suchý Müller Thurgau obsahuje dokonce pouze jednu desetinu kalorií běžného vína.

Můžu pít dealkoholizované víno, když jsem diabetik?

Odrůda Müller Thurgau neobsahuje žádný cukr a je vhodná i pro diabetiky. Ostatní odrůdy obsahují cca 4 až 5% cukru a měly by tudíž být diabetiky konzumovány pouze po poradě s lékařem.

Zachovává si dealkoholizované víno zdravotní účinky klasického vína?

Ano! Četné vědecké výzkumy prokázaly, že se aktivní látky v dealkoholizovaném vínu zachovají. U konzumace dealkoholizovaného červeného vína se zjistil pozitivní zdravotní efekt dokonce vyšší než u vína klasického. Jedná se o působení ve víně obsaženého flavonoidu - katechin, který příznivě ovlivňuje činnost srdce. životnost této složky je u dealkoholizovaného vína o hodinu delší.