obiloviny

pohanka

Pohanka je bezlepková obilovina a má bohaté využití ve výživě. Lze ji koupit loupanou a neloupanou, tmavě hnědou a také jako mouku. Kdysi to byla strava chudých  a přitom jim dodávala dostatek živin. Dnes naštěstí se k ní opět vracíme a zjšťujeme, jak je to skvělá potravina a jaké má bohaté využití.

Přidává se k jídlům jako příloha, ale vaří se z ní i kaše a různá hlavní jídla. Z mouky lze připravovat kaše, placky, knedlíky i buchty. Pohanka je poměrně bohatá surovina v našem jídeníčku.

Opisy z knížky od Šmajstrly:
Základní složení pohanky loupané (od Šmajstrly) mg/100g
voda-12,6, / bílkoviny-9,77/tuk-1,73/sacharidy-72,4/vláknina-1,58/minerální látky-1,72/
minerální látky=vápník-120/železo-4/hořčík-390/fosfor-320/draslík-450/měď-1/ mangan-3,5/ zinek-0,9
vitaminy B1-4,2/B2-1,1/B6-0,2/E-4,1/cholin-44/niacin-2,1/rutin-6,5/
Aminokyseliny:isoleucin-0,37/leucin-0,57/valin-0,51/methionin-0,17/cystein-0,19/phenylalanin-3,7/tyrosin -0,20/threonin-0,38/
tryptophan-0,14/lysin-0,57/histidin-021/ arginin-0,78/

 

Doporučuje se pohanku před vařením propláchnout vařící vodou, aby se smyla případná hořkost. Vaří se ve vodě a nebo v mléce podobně jako rýže. Stačí ji lehce povařit, poté přikrýt poklicí a nechat dojít v hrnci už při vypnuté plotýnce. Můžete ji solit a jinak okořenit už během vaření.

Pohanka – neprávem zapomenutý (vše) lék

Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina.

Planě rostoucí pohanka, předchůdkyně dnešní pohanky seté, pochází z jihovýchodní Asie, přesněji z Himalájí. Do Evropy ji ve 13. století pravděpodobně zavlekli tatarští bojovníci, kteří si pohanku vozili v kožených měšcích zavěšených na koňském sedle. Nejstarší zmínka o pohance pochází již z doby železné. Od 14. století patřila pohanka k tradičním pokrmům chudších vrstev Slovanů.

Na území Čech a Moravy se o pohance zmiňuje poprvé roku 1676 Samuel Bánoczy, vsetínský hejtman, v městské kronice. Pohanka se těšila velké oblibě, byla používána při pečení chleba, přípravě obilné pohankové kaše apod. Ještě na konci 19. století byla nedílnou součástí českého jídelníčku. Postupem času však upadala v zapomnění. Na výsluní zájmu se opět vrátila až na počátku 21. století v souvislosti se zvýšeným zájmem o zdravou výživu.

Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Často je mylně zařazována mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Pohanka je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky.

Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin.

Příznivé účinky pohanky

  • zmírňuje problémy křečových žil
  • snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice
  • příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému
  • odstraňuje popraskané žilky v oku
  • uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • regeneruje jaterní buňky
  • napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
  • snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy
  • usnadňuje léčbu hemeroidů
  • významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek
  • vhodná ke konzumaci v těhotenství (POZOR! Neplatí u pohankového čaje!)

Doporučená příprava:

Abychom pří přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, v žádném případě ji nesmíme vařit. Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.

 

Recept: Pohankové karbanátky

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 hrnky vody
  • 150 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 1 balení sojových kostek
  • 1 - 2 kostky bylinkového bujónu (bazalka a olivový olej)
  • majoránka
  • pohanková krupice
  • 1-2 vejce
  • 150 g uzený šmakoun

Postup přípravy:

Kostky sojového masa uvaříme dle návodu na sáčku (s bujónem), necháme je okapat, a poté rozkrájíme na drobné kousky. Mezitím spaříme pohanku, uvaříme zeleninu a vše zamícháme. Vzniklou směs necháme zchladnout, přidáme nastrouhaného šmakouna, nadrobno nakrájené sojové maso, přidáme vejce a řádně promícháme. Hmotu dle potřeby zahušťujeme pohankovou krupicí.

Na válu posypaném pohankovou krupicí tvarujeme z vychladlé hmoty bochánky, které poté osmažíme na olivovém oleji. Podáváme s uvařenými brambory nebo jako hamburger v celozrnné housce.