Informace o surovinách

Zde je uveden výčet základních surovin, ze kterých vaříme vegetariánská jídla v restauraci Hramonie. Ke každé uvedené surovině je krátký přehled složení a významu dané potraviny v naší stravě. U polotovarů je uvedena informace z čeho je potravina vyrobena a jak. Popřípadě jakou potřebuje surovina úpravu během vaření a další doporučení.

Přehledně jsou roztříděné kategorie: obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, oleje, ořechy a semínka,koření, cukr a med,

Zde je jen stručný přehled některých surovin používaných v restauraci

 Podrobnější rozpsání hledejte v jednotlivých složkách podmenu.......

  • Kustovnice čínská - Goji-Zpomaluje proces stárnutí Plody kustovnice jsou po staletí považovány tradiční čínskou medicínou za léčivou potravinu podporující dlouhověkost a vitalitu. Z nutričního hlediska jsou plody GOJI nejhodnotnějším ovocem na planetě.Obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků /zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor / a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. To z těchto plodů dělá jedinečnou živinami nabitou superpotravinu, přesahující všechna známá kriteria. Za plody Goji stojí také množství nejen celosvětových , ale i českých výzkumů, které prokazují, že lycium polysacharidy, obsažené v Goji mají pozoruhodné antioxidační účinky a imunitu podporující vlastnosti. Sklizeň a sušení ovoce : Sklízí se i se stonky při zralosti 80-90%, tak aby nedošlo při sklizni ke stlačení a poškození bobulí. Při sušeni vzduchem rozmístěte plody ve vrstvě 2cm a během sušení neotáčejte dokud nejsou suché. Suší se na sluníčku, aby se uchovala jejich nutriční hodnota. Konzumují se samostatně, nebo se z nich připravuje čaj, podobně jako šípkový. Goji se pak ještě konzumují i po tomto vyluhováni čaje. Použití:
  • Kůra z kořenů se používá při nachlazení, kašli, krvácení z nosu, diabetu, bolestech zad bolestech v krku, revmatismu, snižuje cholesterol, pomáhá při impotenci.
  • čaj ze sušených plodů a listí snižuje krevní tlak, snižuje obsah cholesterolu v krvi. Pravidelné použití zlepšuje funkci jater a ledvin
  • Olej ze semen je výborný na vysušenou pokožku, při svědění i jako antibiotikum
  • Konzumace sušených a čerstvých plodů upravuje vysoký tlak, posiluje zrak odstraňuje závratě, bolesti v kříži, chronické ,,vnitřní“ krvácení, krvácení z nosu , astma, únavu.

 

Stévie ..........je zelená rostlinka, používají se její lístky. Lístky jsou až 100x sladší než cukr.

Stévie je vhodná pro diabetiky i pro ty, co chtějí sladit bez kalorií.

Stévie je bez kalorií a navíc obsahuje i nějaké minerály.

Používá se čerstvá, sušená nebo jako prášek Sladký polibek a nebo ve formě sirupu. Je vhodná do nápojů, na vaření i na pečení. Používá se jen velmi malé množství, 1 polévková lžíce cukru je jako na špičku nože Stévie a nebo 3 kapky sirupu.

 

Tofu………vyrobené ze sojového mléka. Obsahuje plnohodnotnou bílkovinu. Vhodný pro slané i sladké pokrmy. Bez cholesterolu.

 

Tavenýr...........vyrobené ze sóje a kukuřičného škrobu, ochucené tak, že má konzistenci i chuť jako tavený sýr

 

 

Tempeh……vyrobené fermentací sojových bobů, lehce stravitelná luštěnina s velkým obsahem vitamínů skupiny B. Bez cholesterolu

 

Vegetburger……. Vyrobené z obilovin a luštěnin, ochucené.

 

Vegeťák či jiný veg. Párek…….. vyrobené z obilovin a luštěnin, ochucené.

 

Robi………….. vyrobené z obilovin, ochucené

 

Goody Foody….vyrobené z obilovin a z vajíčka, ochucené.

 

Sojové maso…….. vyrobené ze sojových bobů, bez cholesterolu, musí se nejprve povařit v ochucené vodě, vymačkat a dále se upravuje………. .

 

Šmakoun, Shmaky,… vyrobené z bílku, plnohodnotná bílkovina, lze ochutit, použití ihned i na vaření.

 

Sója………..luštěnina s plnohodnotnou bílkovinou

 

Sójové mléko… vyrobené z rozdrcených sojových bobů, neobsahuje laktózu a lze jí nahradit mléko. Vhodné i na vaření i k pití. Prodává se natural i ochucené.

 

Sojanéza, Sójová tatarka apod…. vyrobené ze sojového mléka, čistě rostlinné.

 

Čočka……….. luštěnina

Červená čočka….rychle uvařená luštěnina, po uvaření žlutá.

 

Cizrna……….luštěnina  s chutí po oříšcích, vyrábí se z ní i mouka, někdy se nazývá římský hrách.

 

Fazole Mungo a Adzuki……… lehce stravitelné luštěniny, dobře čistí ledviny a žaludek, často se  prodávají  z nich klíčky.

 

Bulgur……….loupaná pšenice, vaří se podobně jako rýže

 

Kuskus……….. malé kousky loupané pšenice, rychle uvařené, použití jako rýže

 

Celozrnná mouka pšeničná a žitná…….. mouka s obsahem minerálů  a vitamínu B

 

Jáhly…… výživná obilovina, použití jako rýže, neobsahuje lepek

 

Pohanka… obilovina s obsahem mnoha užitečných bílkovin, minerálů a vitamínů, neobsahuje lepek.

 

Rýže natural….. neloupaná rýže, obsahuje plno vitamínů a minerálů, déle se vaří.

 

Rýže parboild……….. šetrně loupaná rýže, zachovává si barvu trošku do žluta.

 

Karob………. Namletý svatojánský chleba, použití na sladkosti místo kakaa

 

TEBI…..sušené lahůdkové droždí se sladem, vhodné na dochucení,  voňavé, obsah vitamínu B

 

Seitan… vyrobené z pšeničné mouky, použití jako maso.

 

Nori…… zelené nasekané  mořské řasy , obsah jódu, minerálů z moře.

 

Čili……… pálivá paprika, výborné antioxidační vlastnosti

 

Zázvor…..kořen , trošku pálí, výnorný na nachlazení, ohřátí, antioxidační, podpora imunity.

 

Třtinový cukr……… vyrobené z cukrové třtiny, lépe stravitelný cukr.

 

Tamari…sójová omáčka bez konzervantů a z  kvalitních surovin.

 

Stručné informace k některým nápojům nabízených v restauraci

 

Čaj zázvorový…….zázvor je čerstvě namletý s medem, zalitý vodou. Má jemně pálivou chuť. Má  antibakteriální schopnost a podporuje  imunitu, prohřívá organismus. Preventivně brání nachlazení a pomáhá rychlé regeneraci při nachlazení. Je dobrý i při nevolnosti na žaludek i na cesty.

Čaj z citrónové trávy……….jemně citrónová vůně a chuť. Má antioxidační, antimykotické, antibakteriální a antivirové účinky. Podporuje funkci trávicího traktu a harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém a posiluje oběhový systém a krvetvorbu.

Čaj kvetoucí………vyrobený ručně z lístků zeleného čaje a  s lístky květin. Po zalití vodou  se květ rozvine do krásného  tvaru. Lze ho zalít vícekrát vodou, může být i 3x.  Má výborné antioxidační účinky a podporuje správnou funkci

trávicího systému.

Čaj bylinkový a míchaný sypaný… jedná se různé směsi čajů, které spolu vytváří harmonickou chuť a vůni. Sypané čaje jsou výborným lahodným osvěžujícím nápojem. Mají dobrý vliv na trávení a dodání užitečných  látek do těla, podle obsahu bylin, ovoce či květů. Výběr podle denní nabídky u baru.

Mladý ječmen……. Svěží zelený nápoj vyrobený z mladých výhonků ječmene a pšenice . Obsahuje hojnost živin, vitamíny, minerály, aminokyseliny,enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné látky , které jsou užitečné pro metabolismus, revitalizaci a ochranu. Podporuje trávení a vstřebávání živin. Má antioxidační vlastnosti, obsahuje i vitamín C,E a má detoxikační schopnosti.

Obsah nutričních hodnot  v 1 skleničce je srovnatelný s 1kg čerstvé biozeleniny.

Kombucha……….vyrobená z kvalitního slazeného čaje při růstu houby Kombuchy. Během pár dní přetvoří houba čaj na bohatý sycený nápoj. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů včetně vitamínů skupiny C, B, železa, hořčíku a další. Podporuje trávení.

 

Ajurvédské kafe…..jedná se o kávu bez kofeinu, s obsahem ajurvédských  bylin, které podporují trávení, vstřebávání tuků a životní energii.

Čerstvá zeleninová šťáva……vyrobená z čerstvé  syrové zeleniny na profesionálním odšťavovači u nás v restauraci v kuchyni.  Tato šťáva je výborným doplňkem stravy pro svůj obsah vitamínů, minerálů a čerstvých živin. Je bez tepelné úpravy a po odšťavnění neobsahuje dusičnany. Výborná pro rekonvalescenci po jakékoliv nemoci i jako prevence .  Navíc má výbornou lahodnou chuť. Doporučujeme kombinaci zeleniny mrkev, červená řepa a celer.

Čerstvá ovocná šťáva.,…….vyrobená z čerstvého ovoce na profesionálním odšťavovači u nás v restauraci v kuchyni. Tato šťáva je bohatá na vitamíny  i  vitamín C. Je bez jakékoliv tepelné úpravy a výborné  lahodné chuti. Nabízíme zpravidla jablečnou a pomerančovou šťávu, ale nebráníme se zařazovat podle ročního období třeba melounovou a další.

Matcha tea- jasně zelený čaj v práškové podobě. Aktivuje dlouho mysl i tělo, detoxikuje.

Reishi čaj nebo  káva- Reishi je červená houba, která detoxikuje celý organismus, upravuje pH, uravuje hormonální rovnováhu a dodává energii tělu. Výborné ve spojení se zeleným čajem nebo kvalitní kávou.

Dealkoholizované víno…….. vyrobené z kvalitního odrůdového vína. Speciální šetrnou metodou se z vína odstraňuje alkohol. Víno pak  je bez alkoholu, ale zachovává si svou vůni a chuť.  Vhodné pro příznivce vína, kteří nemohou a nebo nechtějí pít alkohol.